Aplicació de la llei

Tot i que aquesta llei de memòria democràtica encara està donant les seves primeres passes i no compta amb una jurisprudència que pugui tenir-se en compte per aplicar-se, ja s’han començat a posar en funcionament diferents mecanismes d’acció per resoldre situacions d’incompatibilitat o de vulneració dels preceptes de memòria democràtica.

Retirada d’honors a Franco

Moneda del règim . Font: fotografia d’elaboració pròpia

Exhumació de Queipo de Llano

“Ley de nietos”

La legislació diu que els nascuts fora d’Espanya de pare o mare, avi o àvia, que originàriament haguessin estat espanyols i que a conseqüència d’haver sofert l’exili per raons polítiques, ideològiques, d’orientació o d’identitat sexual, haguessin perdut o renunciat aquesta nacionalitat podran optar a obtenir l’espanyola. També aquells que pertanyin al grup de fills o filles de dones espanyoles que van casar-se amb estrangers i que van perdre la seva nacionalitat abans de la Constitució espanyola de 1978.

Podran rebre el passaport espanyol. Font: fotografia d’elaboració pròpia

En tots aquests supòsits disposaran de 2 anys des del 21 d’octubre de 2022 per a presentar tota la documentació necessària per dur a terme els procediments; termini que podria prorrogar-se fins a un any.

El terme exiliats fa referència, segons la interpretació de la llei, a tot espanyol o espanyola que va abandonar l’Estat espanyol entre el 18 de juliol de 1936 i el 31 de desembre del 1955.

El 20N, primer desafiament per la llei

A la Plaza de Oriente de Madrid es van arreplegar aproximadament 200 persones on van exhibir banderes franquistes, salutacions feixistes i càntics de “Viva Franco” acompanyats del “Cara al sol”, confiats que la legislació actual els acompanyava.

Els falangistes emparen el seu dret a manifestació, que sí que està recollit als drets fonamentals; el que hauran de vigilar és que no topi amb els límits que aquest cop sí que determina la Llei de memòria democràtica. Les exaltacions falangistes i les manifestacions de franquisme i nazisme estaran perseguides i castigades per la llei.

En aquest context, Pablo Perpinyà, senador de Más Madrid va lamentar la impunitat amb què es va efectuar aquesta marxa franquista i exigeix una aplicació de la llei immediata, afirmant que és inadmissible que es vegin exaltacions franquistes amb impunitat en un estat democràtic.

Referències:

Deixa un comentari

Comments (

0

)

Design a site like this with WordPress.com
Per començar